U14

Párance

Párance tradičné jedlo zo srdca malej dedinky Uhliská. Ide vlastne o domácu cestovinu. Párance sú tradičné jednoduché jedlo drevorubačov. Drevorubači si párance pripravovali v hore, počas prestávky na obed. Párance sú jedlo, ktoré je veľmi jednoduché na prípravu. Cesto na párance sa pripravuje s polohrubej múky, vody a soli. Základom cesta aby sa nám dobre páralo je vypracovanie a konzistencia. Cesto by malo určite aspoň hodinku odstáť v chladničke, aby sa dalo párať. Párance sa tradične podávajú s pučenými pečenými zemiakmi alebo tvarohom. No dnes si ich ľudia už vylepšujú a podávajú ich s makom orechmi, kakaom a inými rôznymi surovinami.

Panské párance (fotorecept) - recept | Varecha.sk
zdroj: https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-recept30269_1350591106.jpg

Pridaj komentár