P14

Ako zistiť, že som dostal dobré pivo?

Viete rozoznať dobre načapované pivo od zlého? Ak nie v tomto článku sa dozviete ako to v skutočnosti je.

Zdroj: https://www.praguemorning.cz/the-czech-beer-connoisseurs-manual

1. Vlhký a studený pohár – poháre musia byť vždy studené, to znamená žiadne vkladanie do umývačiek riadu. Musia sa umyť ručne. Kvalitu podniku poznáte podľa toho, či krígle vyberajú napr z vane so studenou vodou. Pohár musí byť vychladený na teplotu piva.
2. Pena – vždy musí byť hustá alebo krémová. Ak dostanete penu, pripomínajúcu jarové bublinky, je hneď jasné, že neobsahuje pivo, bolo čapované na viac krát. Táto “pena” nechráni pivko pred zvetrávaním, tá hustá krémová áno.
3. Bublinky na pohári – bublinky po stenách pohára indukujú zle umytý alebo teplý pohár. Podľa tohoto vždy poznáte kvalitu podniku a aj načapovaného piva.
4. Krúžky – postupným odpitím si piva pena zanecháva krúžky na pohári. Podľa krúžkov môžete zistiť, na koľko dúškov ste pivo vypili :).

Vypýtať si môžete 3 druhy:

Hladinka je klasické veľké pivo načapované na jeden záťah.

Mlieko je pohár plný krémovej peny, ktorá obsahuje pivo. Odporúča sa piť tzv. na ex.

Šnyt alebo košt je laicky povedané malé pivo do veľkého pohára s vyššou penou, ktorá chráni pivo a udržiava ho čo najdlhšie čerstvé.

Pridaj komentár